Skötselråd för stekpannor i gjutjärn
Rätt använd räcker det med att borsta ur stekpannan noggrant i enbart hett vatten. Torka därefter stekpannan/stekjärnet/stekgrytan eller gjutjärnsgrytan mycket ordentligt på in- och utsidan. En gjutjärnstekpanna skall inte maskindiskas. I undantagsfall kan lite handdiskmedel användas, men det kräver att stekpannan återinfettas efteråt. Ett sätt att återinfetta den är att koka upp grädde på svag värme i pannan. Det går också att smörja in pannan ordentligt med matolja eller steka in den med smör. Använd inte olivolja, den är smakrik och lämpar sig i allmänhet inte för högre temperaturer. Med smör och grädde avses de riktiga, naturliga, produkterna inte de kemiska substanserna som kallas för lightprodukterna. Oavsett vilken metod som används måste pannan vara ordentligt rengjord före och inga rester av diskmedel får finnas kvar. Verkar skötselråden för ansträngande tycker Du nog inte om matlagning heller och då går det lika bra att använda en teflonstekpanna. Fast var lite försiktig när Du skall kasta den, tänk på att det kan bli dyrt om man gör det på fel ställe…
|